Meer brein, minder medicijn

Wetenschappelijk bewijs dat je jezelf kunt genezen

20 MEI 2014, UTRECHT
Samenvatting
Ben je er niet van overtuigd dat je jezelf kunt genezen? Dr. Lissa Rankin, aanvankelijk ook een scepticus, werd zelf ziek en besloot te onderzoeken waarom sommige patiënten genezen van schijnbaar ongeneeslijke ziektes, terwijl anderen ziek blijven, zelfs als ze de beste medische zorg ontvangen. In 'Meer brein, minder medicijn', dat in meer dan dertig landen verschijnt, betoogt Rankin met wetenschappelijk bewijs, voorbeelden en feiten dat de geest het lichaam kan genezen. Ook geeft ze een 6-stappenplan waarmee de lezer zelf het natuurlijke, zelfherstellende mechanisme van het lichaam kan optimaliseren.

De heersende gedachte is dat ernstige ziektes in onze genen zitten. Of dat het gewoon domme pech is. In beide situaties gaan we naar de dokter om beter te worden.
Jarenlang dacht dr. Lissa Rankin hetzelfde. Maar toen ze zelf ziek werd en ze zich richtte tot de westerse geneeskunde, kwam ze erachter dat die niet alleen tekortschoten in de hulp; haar gezondheid ging er zelfs van achteruit. Ze besloot er dus zelf maar iets aan te gaan doen. 

Na grondig wetenschappelijk onderzoek kwam ze tot de conclusie dat de moderne geneeskunde op één vlak tekortschiet: men is niet overtuigd van het feit dat het brein de kracht heeft om het eigen lichaam te genezen. Het welbekende placebo-effect is waarschijnlijk een stuk sterker dan je denkt, en dat terwijl onderzoek al vijftig jaar lang precies dat uitwijst.

In Meer brein, minder medicijn vertelt dr. Rankin aan de hand van opzienbarende verhalen hoe gedachtes, gevoelens en overtuigingen het lichaam fysiek kunnen beïnvloeden. Ze licht onderzoeken toe die bewijzen dat eenzaamheid, pessimisme, depressie, angst en stress het lichaam beschadigen, terwijl intimiteit, dankbaarheid, meditatie, seks en jezelf zijn kunnen bijdragen aan de zelfredzaamheid van je lichaam.

In het laatste deel van het boek staan zes unieke stappen om te achterhalen waar de schoen misschien wringt in het dagelijks leven, zodat de lezer een persoonlijk programma kan samenstellen om het natuurlijke afweersysteem van het lichaam te perfectioneren. Rankin legt uit hoe je de kleine stemmetjes in je hoofd kan waarnemen, vóór ze groot worden en schade aan kunnen richten.


Over de auteur

Lissa Rankin is arts, auteur en oprichtster van het Whole Health Medicine Institute, waar ze o.a. trainingsprogramma’s aanbieden voor artsen en andere zorgverleners. Net als Brené Brown en andere wetenschappers benadrukt ze het belang van geestelijk welzijn. Ze schrijft voor MindBodyGreen, een grote Amerikaanse blog over voeding en gezondheid. Ze stimuleert de combinatie van de westerse geneeskunde met psychologische benaderingen die het natuurlijk herstel van het lichaam activeren. Ze woont in Marin County, Californië met haar man en dochter.Meer brein, minder medicijn | Auteur: Lissa Rankin | Uitvoering: paperback, 14,0 x 21,5 cm | Omvang: 320 pag. | Prijs: € 19,95 | ᴄᴀᴘ e-book: € 14,99 | ɪsʙɴ: 978 94 005 0493 6 | ɪsʙɴ e-book: 978 90 449 7310 5 | Verschijnt: juli 2014

Citaten
"Stel dat je de macht hebt je lichaam te genezen, alleen maar door te veranderen hoe je geest denkt en voelt?" Lissa Rankin, in 'Meer brein, minder medicijn'
"Met humor, warmte en overtuigend onderzoek, probeert dr. Lissa Rankin in 'Meer brein, minder medicijn' de meest kritische breuk van onze tijd te genezen: de breuk tussen ons lichaam en onze geest." Brené Brown, auteur van 'De kracht van kwetsbaarheid'
"Wat is het plezierig om te zien hoe de nieuwste generatie artsen zich bewust wordt van wat ik échte geneeskunde noem – het soort dat onze ware kracht in acht neemt om te genezen en gezond te zijn." Dr. Christiane Northrup, gynaecoloog en auteur van de New York Times bestsellers 'Women’s Bodies, Women’s Wisdom' en 'The Wisdom of Menopause'
Afbeeldingen
Video's
Download PDF
Download PDF
Over Lev.

Lev. is het non-fictiefonds van A.W. Bruna met boeken die mensen informeren, inspireren en motiveren. Bij Lev. verschijnen boeken van auteurs zoals Brené Brown, Berthold Gunster en Marie Kondo.

Klik hier voor de laatste brochures.

berichten